
Blogs
Het is zo ver. Per 1 januari 2020 is een groot deel van de ambtenaren genormaliseerd. Over de gevolgen van deze verandering in de praktijk zullen wij op deze website bloggen. Via onze blogs houden wij u op de hoogte van alle ontwikkelingen en informeren wij u over de eerste ervaringen en uitspraken van de kantonrechter.
Ook tijdens carnaval moet een ambtenaar zich gedragen als goed ambtenaar
Het hof Den Bosch oordeelde op 4 augustus 2022 dat de arbeidsovereenkomst van een ambtenaar die zich tijdens carnaval ongepast had gedragen jegens een stagiaire terecht was ontbonden. In de uitspraak benadrukte het hof dat sprake was van een ambtenaar en dat dit...
Annotatie uitspraak integriteitsonderzoek
Op 19 januari 2021 wees de kantonrechter Overijssel een uitspraak over een gemeentesecretaris die niet meewerkte aan een integriteitsonderzoek. De kantonrechter oordeelt (in ambtenaarrechtelijke termen) dat sprake is van ‘plichtsverzuim’, maar dat de sanctie van ontslag te zwaar is.
Eerste uitspraak over wijziging arbeidsduur genormaliseerde ambtenaar
Op 28 april 2021 heeft de rechtbank Den Haag de eerste uitspraak gewezen over het wijzigen van de arbeidsduur van een genormaliseerde ambtenaar. Hieruit blijkt dat de Wet flexibel werken ook na de normalisering niet onverkort van toepassing is op rijksambtenaren. De ambtenaar kon op basis daarvan geen aanspraak maken op een uitbreiding van zijn arbeidsduur van 36 naar 40 uur per week. Wat was er aan de hand?
Rechtspraak van de Centrale Raad van Beroep ook na invoering Wnra nog steeds relevant
De kantonrechter Assen heeft geoordeeld over de ontbinding van de arbeidsovereenkomst van een ambtenaar van de gemeente Tynaarlo. In deze uitspraak geeft de kantonrechter niet alleen een oordeel over de ontbinding, maar ook over de vraag of een passende regeling genormeerd wordt door de WNT. Bij het beantwoorden van deze laatste vraag baseert de rechter zijn oordeel op rechtspraak van de Centrale Raad van Beroep (Raad). Met deze uitspraak wordt nogmaals bevestigd dat de rechtspraak van de Raad na de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) op bepaalde onderwerpen nog steeds relevant is.
Ontslag op staande voet: strekt de ambtelijke integriteit zich uit tot WhatsApp-gesprekken?
De rechtbank Limburg oordeelde op 2 december 2020 dat het ontslag op staande voet van drie buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) geen stand kan houden. De gemeente Sittard-Geleen had de boa’s op staande voet ontslagen omdat zij zich in een WhatsApp-groep op...
Het luizengaatje: toch recht op een transitievergoeding bij ernstig verwijtbaar handelen
Bij ernstig verwijtbaar handelen is het uitgangspunt dat geen recht bestaat op de transitievergoeding. Daarop geldt één uitzondering. Als het niet toekennen van de transitievergoeding naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is, heeft de werknemer tóch recht op de transitievergoeding blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank Rotterdam.
WNRA verzamelblog: twee oordelen over ernstig verwijtbaar handelen door een ambtenaar
Twee uitspraken van de kantonrechters Rotterdam en Limburg over het ontslag van een ambtenaar van de DJI. De ene kantonrechter oordeelt dat sprake is van ernstig verwijtbaar handelen en kent de ambtenaar geen transitievergoeding toe. De andere kantonrechter oordeelt dat het handelen van de ambtenaar niet ernstig verwijtbaar is.
De billijke vergoeding: de lat ligt (nog steeds) hoog
De arbeidsovereenkomst van een medewerkster van de Belastingdienst is beëindigd wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. De medewerkster is van mening dat de Belastingdienst een substantiële bijdrage heeft geleverd aan haar blijvende arbeidsongeschiktheid en als zodanig ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Om die reden meent de medewerkster dat zij recht heeft op een billijke vergoeding. De kantonrechter oordeelt dat geen sprake is van ernstig verwijtbaar handelen, zodat voor toekenning van een billijke vergoeding geen aanleiding bestaat. Hoe zit het ook alweer met de billijke vergoeding?
De rol van integriteit in het publiek arbeidsrecht: een uitgemaakte zaak?
Op 4 augustus 2020 heeft de kantonrechter Utrecht in twee vrijwel identieke zaken de arbeidsovereenkomsten van twee gevangenisbewaarders ontbonden wegens ernstig verwijtbaar handelen. Ten aanzien van het verweten harddrugsgebruik oordeelde de kantonrechter dat het...
Moet de ambtenaar nog steeds intrinsiek integer zijn?
Op 11 augustus 2020 heeft de kantonrechter Rotterdam geoordeeld over vier complexbeveiligers van een penitentiaire inrichting (PI) die zich tijdens een nachtdienst niet aan de instructies en de gedragscodes hebben gehouden. Volgens de kantonrechter was dit slordig en...